Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Οι άνθρωποι τον χειμώνα

         Τι αλλάζει στη ζωή των ανθρώπων κατα τη διάρκεια του χειμώνα; Αυτό ήταν το θέμα της συζήτησής μας για σήμερα το οποίο επικεντρώθηκε στα μέσα θέρμανσης, τον ρουχισμό, την διατροφή και τους τρόπους διασκέδασης.

Παίξαμε ένα ωραιότατο γλωσσικό παιχνίδι με σκουφάκια, τα οποία είχα την ελπίδα να είναι τα πραγματικά τους αλλά δεν μας έκατσε οπότε χρησιμοποίησα τα γιαλαντζί;).

                          skoufakia1 skoyfakia2 skoyfakia3

Τα παιδιά είναι χωρισμένα σε δύο ομάδες. Μοιράζουμε στον καθένα από ένα σκουφάκι και αφού το παρατηρήσουν προσεκτικά το τοποθετούν στο κέντρο της ομάδας τους. Εμείς προσθέτουμε στο σωρό της κάθε ομάδας άλλα δύο επιπλέον. Όσο γίνεται αυτό η άλλη ομάδα είναι γυρισμένη για να μην βλέπει ποιανού είναι το κάθε σκουφάκι.

IMG_4898

Όταν  και οι δύο ομάδες έχουν δει τα σκουφάκια τους, γράφουμε τις ομάδες σε έναν πίνακα και  ένα παιδί κάνει την καταγραφή των πόντων.

IMG_4905

Ένα παιδί από την α’ ομάδα περιγράφει σε ένα παιδί από την β’ ομάδα το σκουφάκι του. Η περιγραφή μπορεί να γίνει σε τρεις φάσεις . Το παιδί της β’ ομάδας μπορεί να πάρει και δεύτερη βοήθεια πριν απαντήσει. Δικαιούται και τρίτη περιγραφή αλλά μετά δεν έχει άλλη ευκαιρία. Εκείνο καθορίζει κάθε φορά αν θα χρειαστεί ή όχι την επιπλέον βοήθεια. Μπορεί να δώσει μόνο ΜΙΑ απάντηση. Κανείς από την β’ ομάδα δεν μπορεί να τον βοηθήσει. Αν μιλήσει κάποιος κερδίζει πόντο η ομάδα του αντιπάλου.

IMG_4899

Μάθαμε έτσι, οτι η περιγραφή που βοηθάει στην καταννόηση είναι εκείνη που παρέχει στον συνομιλητή μας αρκετά στοιχεία και δεν είναι μονολεκτική.

Και μια και το σημερινό μας μάθημα αφορούσε τους ανθρώπους μιλήσαμε και για τα συναισθήματα εκείνα που καμιά φορά παγώνουν την καρδιά μας όπως συνέβη και στην περίπτωση του εγωιστή γίγαντα. Η καρδιά του ήταν σκληρή και κακιά και για όσο διαρκούσε αυτό στον κήπο του εγκαταστάθηκε ο χειμώνας.

Με αφορμή την παγωμένη καρδιά του γίγαντα πειραματιστήκαμε για να φτιάξουμε τις δικές μας παγωμένες καρδιές με νερό, AZAX και απορρυπαντικό πιάτων. Καναμε τις υποθέσεις μας, τις αφήσαμε στην κατάψυξη και θα περιμένουμε τα αποτελέσματα;) Οι καρδιές είναι κομμένες από ένα πλαστικό κόκκινο ποτηράκι.

IMG_4907

Εις αύριον τα σπουδαία. Keep walking xxx