Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Καρτέλες ονομάτων

          Κάθε χρόνο φτιάχνω από την αρχή τις καρτέλες ονομάτων των προνηπίων και των νηπίων αφού στο τέλος της χρονιάς τα παιδιά τις παίρνουν μαζί τους. Το όνομά τους είναι το πρώτο πράγμα που γράφουν όταν μπουν στην τάξη το πρωί στους πίνακες-παρουσιολόγια. Αυτοί είναι πίνακες διπλής εισόδου, όπου αριστερά και κάθετα είναι τα ονόματα των παιδιών και επάνω οριζόντια οι πέντε μέρες της εβδομάδας. Στον πίνακα των προνηπίων το κάθε παιδί είχε ένα διακριτικό σχεδιάκι μέχρι να μάθει να ξεχωρίζει το όνομά του. Ωστόσο σε οτι αφορά τα προνήπια παρατήρησα οτι ενώ μαθαίνουν σχετικά γρήγορα τη λειτουργία του πίνακα, τη φορά της γραφής κτλ οι καρτέλες των ονομάτων άγχωναν τα παιδιά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδικά εκείνα που είχαν μακροσκελή ονόματα (βλ., Χρυσοβαλάντω:). Ακόμα και όταν τους έλεγα να γράψουν το όνομά τους όπως ήθελαν, ξεχωρίζοντας από αυτό τα γραμματάκια που μπορούσαν να γράψουν, αρκετά παιδιά ήταν διστακτικά. Κατάλαβα οτι η θέα όλων αυτών των γραμμάτων μαζί τα μπέρδευε και έτσι σκέφτηκα έναν τρόπο ώστε να μπορούν να απομονώνουν το κάθε γράμμα οπτικά πριν γράψουν το επόμενο. Επίσης, απλοποίησα τον δικό τους πίνακα ώστε να είναι γραμμένο εκεί μόνο το δικό τους όνομα και να διαρκεί για όλο το μήνα. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορώ να αξιολογώ την εξέλιξή τους στην γραφή του ονόματος με πιο οργανωμένο τρόπο. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές. Ίδομεν;)

IMG_3897

IMG_3917

Προτείνω για να μην φεύγει το μετακινούμενο κομμάτι πάνω από την καρτέλα να κολλήσετε από την πίσω μεριά στην αρχή, ένα κομματάκι βέλκρο. Επίσης εγώ επισύναψα την καρτέλα του καθενός πάνω στον πίνακά του, στο τελείωμά της.

IMG_3918

παρουσιολόγιο προνηπίων

Όμως δεν άφησα παραπονεμένα και τα μεγαλύτερα βλαστάρια μου. Νέες καρτελίτσες αγοριών και κοριτσιών για να γράψουμε τα ονόματά μας;). Αν τις θέλετε κλικάρετε στην εικόνα για να γίνουν δικές σας.

image

Αυτά για σήμερα. Καλή εβδομάδα σε όλους. Keep walking xxx