Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ουράνια τόξα που…πιάνονται!

 Όταν μιλήσαμε για την αγάπη τον Φλεβάρη, μάθαμε το τραγούδι του Λουδοβίκου των Ανωγείων, “ποιο το χρώμα της αγάπης”. Στην τελευταία στροφή λένε οι στίχοι:

Να ‘ναι το ουράνιο τόξο που δεν πιάνεται,

όλο φάινεται πως φτάνω, κι όλο χάνεται”.

Αυτό είχε ιντριγκάρει τα παιδιά τότε. Γιατί το ουράνιο τόξο δεν πιάνεται; Πώς σχηματίζεται; Κράτησα την απορία τους και ήρθε σήμερα η ώρα να την λύσουμε. Το μόνο που γνώριζαν ήταν πως για να εμφανιστεί ένα ουράνιο τόξο στον ουρανό θα πρέπει να υπάρχει ήλιος και βροχή.

Παρατηρήσαμε τα χρώματα του ουράνιου τόξου και κάναμε υποθέσεις για το που βρίσκονται κρυμμένα μέχρι να εμφανιστούν. Στο φως του ήλιου, στις σταγόνες της βροχής , στον ουρανό ή πίσω από τα βουνά; Μετά πειραματιστήκαμε με ένα ποτήρι γυάλινο γεμάτο νερό, μέσα στο οποίο βυθίσαμε ένα καθρεφτάκι. Το τοποθετήσαμε απέναντι από τον ήλιο και παρατηρήσαμε να σχηματίζεται ένα αχνό ( δεν μας βοήθησε πολύ ο καιρός) ουράνιο τόξο σε ένα άσπρο χαρτί που είχαμε βάλει στο πάτωμα Εάν θέλετε να το κάνετε με φακό ακολουθήστε τις οδηγίες στο παρακάτω βίντεο.

Όποτε το φως του ήλιου χανόταν πίσω από τα σύννεφα το ουράνιο τόξο εξαφανιζόταν. Αυτό το συνδυάσαμε με το γεγονός οτι όταν βρέχει χωρίς να υπάρχει ο ήλιος δεν εμφανίζεται ουράνιο τόξο. Άρα όλα αυτά τα χρώματα είναι κρυμμένα μέσα στο φως και απλά χρειάζεται να περάσει το φως μέσα από ένα αντικείμενο/ σώμα που μοιάζει σαν κρυστάλλινο (πρίσμα) για να αποκαλυφθούν (κάντε το μυστηριώδες, έχει περισσότερο ενδιαφέρον;).

Και επειδή το ουράνιο τόξο δεν μπορούμε να το πιάσουμε, αφού δεν είναι ένα αντικείμενο που υπάρχει στο χώρο αλλά ένα παιχνίδι που παίζει το φως με τα μάτια μας, εμείς στην τάξη μας αποφασίσαμε οτι θα το αγγίξουμε με τη φαντασία μας.

Με τις δαχτυλομπογιές φτιάξαμε τα χρωματιστά δαχτυλίδια του,IMG_2660

κόψαμε τους εαυτούς μας περιμετρικά,

IMG_2658

και σκαρφαλώσαμε πάνω του γιατί αν δεν ανέβουν τα παιδιά στο ουράνιο τόξο, τότε ποιος;)

IMG_2663

Μετά τα νήπια εξασκήθηκαν στις προσθέσεις του αθροίσματος 10, με τη βοήθεια του ουράνιου τόξου,

IMG_2667

προσθέσεις

ενώ τα προνήπια έπαιξαν με ανοιξιάτικες αλληλουχίες εικόνων,

                                           ΜΟΤΊΒΑ

                          (εκτυπώνετε δύο φορές, πλαστικοποιείτε, κόβετε, παίζετε;)

Keep walking xxx