Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

H ζωγραφική στην αρχαιότητα

         Σήμερα ξεκινήσαμε να μιλάμε για την τέχνη της ζωγραφικής κάνοντας αναφορά στους πρώτους ανθρώπους και τα δημιουργήματά τους αλλά και στις αρχαία Αίγυπτο και Ελλάδα. Τα παιδιά θεωρούσαν οτι η ζωγραφική είναι μια τέχνη της εποχής μας μια και οι αρχαίοι πρόγονοί μας δεν είχαν ούτε μαρκαδόρους, ούτε νερομπογιές ή τέμπερες;)

Η παρακάτω παρουσίαση τους έπεισε για το αντίθετο.

image

Είδαμε ακόμα και ένα υπέροχο βίντεο για τα χρώματα των αγαλμάτων στην αρχαία Ελλάδα.

Aφού μάθαμε για την προέλευση των χρωμάτων από διάφορα πετρώματα ή φυτά πειραματιστήκαμε βάφοντας τα χαρτιά μας με κάποια από αυτά. Έτσι χρησιμοποιήσαμε άργιλο (πάει η μάσκα;), κιμωλία, πάπρικα, κάρυ και κάρβουνο. Αυτά που ήταν αλευρώδη τα διαλύσαμε με νερό για να γίνουν σαν πάστα.

IMG_1899 IMG_1890

Μετά παρατηρήσαμε τα χρώματα επάνω στα χαρτιά μας και συγκρίνοντας τα με των άλλων είδαμε ποια χρώματα φαίνονται εντονότερα στα σκούρα χαρτιά, ποια δεν φαίνονται καθόλου και το ίδιο κάναμε και με τα ανοιχτόχρωμα. Θυμηθήκαμε τα ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία που είδαμε στην παρουσίαση και δικαιολογήσαμε τις ζωγραφιές των αρχαίων επάνω σε ανοιχτόχρωμες, κυρίως, επιφάνειες.

IMG_1903

Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε ομάδες ανά εποχή και μέρος και…

φτιάξαμε βραχογραφίες με κάρβουνο σε σπηλιές,

IMG_1912

γίναμε ζωγράφοι σε εργαστήριο στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιώντας μόνο τα δέκα χρώματα των αρχαίων Αιγυπτίων,

IMG_1905

ζωγραφίσαμε τις κολώνες ενός αρχαίου ελληνικού ναού,

IMG_1914

αλλά  διακοσμήσαμε με παραστάσεις και μελανόμορφα αγγεία,

IMG_1911

aig2 aig3 aig4 aig5 aig6 sdfgvase1 save2

Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε δύο παιδιά να δουλέψουν στον υπολογιστή χρωματίζοντας την “Πεπλοφόρο” του Μουσείου της Ακρόπολης.

Καλή εβδομάδα να έχετε όλοι και Keep walking xxx