Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ο ήχος σαν μέσο επικοινωνίας

         Σήμερα μιλήσαμε το πως οι ήχοι της φύσης βοήθησαν τους ανθρώπους να επικοινωνούν μεταξύ τους πριν ακόμα αρχίσουν να κατασκευάζουν μουσικά όργανα και να μιλάνε με τη βοήθεια της γλώσσας.

HTH

Παρατηρήσαμε τις εικόνες και συζητήσαμε για τη σημασία που έχουν οι ήχοι στην επικοινωνία των ανθρώπων. Ακόμα ακούσαμε τα σήματα Μορς (στα ελληνικά) βλέποντας το ακόλουθο βιντεάκι,

Στη συνέχεια είπαμε οτι και σήμερα υπάρχουν ήχοι αναγνωρίσιμοι από όλους τους ανθώπους ανεξάρτητα από το ποιά γλώσσα μιλάνε.

Τα παιδιά κλήθηκαν να σκεφτούν τέτοιους ήχους και στη συνέχεια να αναγνωρίσουν αυτούς που τους είχα φέρει να ακούσουν. Κάθε φορά έπρεπε να εξηγούν ποιό ήταν το μύνημα που ήθελε να μεταφέρει ο ήχος που άκουγαν.

Το αρχειάκι με τους ήχους θα το κατεβάσετε πατώντας στην εικόνα.

Μετά αποφασίσαμε να φτιάξουμε  μια ¨ηχογλώσσα” για την δική μας τάξη. Έτσι τα παιδιά σκέφτονταν τα μυνήματα που ήθελαν να αποτυπωθούν και έβρισκαν ήχους για να τα ζωντανέψουν. Για παράδειγμα, μαζευόμαστε στην παρεούλα----> χτύπημα στο ταμπουρίνο επαναλαμβανόμενα, διάλειμμα----> κουδουνάκια κ.α.

Τους ηχους αυτούς τους ηχογραφήσαμε και αρχίσαμε ήδη να τους χρησιμοποιούμε σαν παιχνίδι στην τάξη μας;). Εαν θέλετε να ακούσετε τα αποτελέσματα της δραστηριότητας, κλικ στην εικόνα.

Keep walking xxx