Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

O ήχος και τα ταξίδια του.

        Σήμερα θα ξεκινήσουμε μια ενότητα για την τέχνη η οποία θα φτάσει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Φυσικά το ποιό οικείο στα παιδιά κομμάτι της τέχνης δεν είναι άλλο από αυτό της μουσικής, δεδομένου οτι ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να ακούει ήχους από την κοιλιά της μητέρας του.
Πώς παράγεται ένας ήχος; Τα παιδιά έδωσαν διάφορες απαντήσεις: χτύπημα, σύρσιμο, φωνή. Ξεκινήσαμε μιλώντας για τους ήχους του σώματός μας (φτέρνισμα, λόξιγκας, όλα τα αηδιαστικά…ΦΥ ΣΙ ΚΑ και τα είπαμε;). Πώς φτιάχνονται όλοι αυτοί οι ήχοι που μπορούμε να βγάλουμε από το στόμα μας; “Μήπως έχουμε μέσα μας κρυμμένο κάποιο μουσικό όργανο ;” (τρελά γέλια). “Κι όμως έχουμε!” (παγωμάρα). “Για κοιτάξτε”, τους είπα, και τους έδειξα τα δύο παρακάτω βιντεάκια.
       

Έτσι μάθαμε τις φωνητικές χορδές οι οποίες λειτουργούν με τη βοήθεια του αέρα. Μετά τεντώσαμε ένα λάστιχο πάνω από ένα κουτί πλαστικό και τραβώντας το μερικές φορές φτιάξαμε ήχους. Το ίδιο κάναμε και όταν κρατήσαμε την μία πλευρά του χάρακα πάνω στο τραπέζι και πιέσαμε την ελεύθερη μεριά του. Παρατηρήσαμε την κίνηση του χάρακα, του λάστιχου και των φωνητικών μας χορδών και την αναπαραστήσαμε με τα χέρια μας. Είπαμε οτι αυτό ονομάζεται δόνηση.
Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν θεωρούν καθόλου αυτονόητο το οτι μέσα στην τάξη μας υπάρχει αέρας, ούτε φυσικά το οτι ο αέρας βρίσκεται παντού, αφού δεν τον βλέπουμε, δεν τον μυρίζουμε, δεν τον νιώθουμε. . Άρα είναι κάτι που θα πρέπει να το συζητήσετε πρώτα. Διαφορετικά πως παράγεται ήχος από τη δόνηση ένος λάστιχου μέσα στην τάξη;
Στη συνέχεια, μιλήσαμε για τα ταξίδια του ήχου; Άραγε μπορεί να ταξιδέψει μέσα από τον αέρα, το νερό ή τα στερεά σώματα όπως το ξύλο. Τα παιδιά έκαναν τις υποθέσεις τους και ακολούθησαν τα πειράματά μας.
IMG_0914
            ΑΕΡΑΣ: οι κόκκοι της ζάχαρης αναπηδούν όταν χτυπάμε το καπάκι,
IMG_0917
          ΝΕΡΟ: ακούμε τους χτύπους του ρολογιού μέσα από ένα μπαλόνι με νερό,
IMG_0924
         ΣΤΕΡΕΟ ΣΩΜΑ: ακούμε τους χτύπους του ρολογιού μέσα από το ξύλο.
Καταλήξαμε, λοιπόν, εδώ:
IMG_0926
                                          ΓΦΞΦ ΤΕΥΞΗΕΤ ΦΗΦ


Καλή εβδομάδα να έχετε και Keep walking xxx