Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Τα βάρη του φθινοπώρου

        Μια και μάθαμε για τους καρπούς του φθινοπώρου ήταν ευκαιρία να παίξουμε και λίγο μαζί τους. Έτσι, χρησιμοποιήσαμε το μήλο για να μελετήσουμε τις έννοιες : βαρύ –ελαφρύ.
Τα παιδιά σε δύο τραπέζια, και στο κέντρο του κάθε τραπεζιού υπήρχαν τα αντικείμενα του πειράματος. Τα παιδιά ήταν χωρισμένα σε ομάδες των τριών και η κάθε ομάδα είχε στη διάθεσή της ένα μήλο και τρία φυλλάδια καταγραφής των παρατηρήσεων. Σκοπός ήταν να συγκρίνουν το μήλο τους με κάθε ένα από τα αντικέιμενα στο κέντρο του τραπεζιού έτσι ώστε να καταγράψουν αν το τελευταίο ήταν βαρύτερο ή ελαφρυτερο από το μήλο.
sfh
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα παιδιά να έχουν εμπειρία με τον πίνακα διπλής εισόδου. Ακόμα και αν είναι έτσι, πάλι μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολίες με τα προνήπια.
Η ζυγαριά των ομάδων είναι ο ίδιος τους ο εαυτός. Άρα το ζύγισμα είναι υποκειμένικο κυρίως όπου το βάρος είναι σχεδόν το ίδιο.
IMG_0852  IMG_0858
Η επαλήθευση έγινε με μια ζυγαριά αυτοσχέδια που όμως ήταν πιο ακριβής από τους εαυτούς μας.
Αρχικά σημαδέψαμε το βάρος του μήλου και στη συνέχεια ζυγίσαμε τα υπόλοιπα αντικείμενα για να κάνουμε τις συγκρίσεις και με τα δικά μας αποτελέσματα.
IMG_0865 IMG_0866
Συμπεράσματα: Όλα τα παιδιά εκτός από ένα θεώρησαν οτι ο επισυναπτήρας ήταν βαρύτερος από το μήλο (επειδή ήταν σιδερένιος).
Τα βιβλία που τους έδωσα να ζυγίσουν ήταν μεγάλα βιβλία με σκληρό εξώφυλλο αλλά λεπτά. Τα παιδιά απάντησαν σωστά οτι ήταν βαρύτερα από το μήλο. Όταν, όμως, τους ζήτησα να υποθέσουν αν το ίδιο βαρύτερο θα ήταν και ένα εξίσου μεγάλο βιβλίο αλλά με μαλακό εξώφυλλο τα περισσοτερα απάντησαν ναι. Το ζυγίσαμε και διαπιστώσαμε οτι ήταν ελαφρύτερο από το μήλο. “Μα αφού ειναι και αυτό μεγάλο! Πώς γίνεται;”
Καταλάβαμε, λοιπόν, οτι το μέγεθος ενός αντικειμένου ή το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο δεν το κάνει και απαραίτητα βαρύτερο από κάποιο άλλο. Μια μεγάλη σακούλα σκουπιδιών με φθινοπωρινά φύλλα  είναι ελαφρύτερη από μια τσάντα με μήλα και ένα μικρό σφυρί ελαφρύτερο από την κολοκύθα της τάξης μας (έχουν το ίδιο μέγεθος). 
Γι’ αυτό και οι ζυγαριές έχουν τόσο πολύ σημασία στη ζωή μας. Μας βοηθάνε να ξέρουμε με ακρίβεια το βάρος ενός πράγματος και να μην κάνουμε λάθη. Μετά αναφερθήκαμε στη σημασία τους στη ζωή των ανθρώπων (μανάβικο, το σιρόπι που μας δίνει ο γιατρός για το οποίο πρέπει να ξέρει το βάρος μας, ζαχαροπλαστική, το ζύγισμα του μωρού για να ξέρουμε αν μεγαλώνει σωστά κ.α).
Αυτά για σήμερα, Κeep walking xxx