Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Ο χάρτης

7421820_orig

  Χθές έδωσα στα παιδιά ένα χαρτονάκι διπλωμένο που άνοιγε σαν παράθυρο, και τους ζήτησα να κοιτάξουν από το παράθυρο του σπιτιού τους και να ζωγραφίσουν αυτό που έβλεπαν έξω.

Σήμερα στην παρεούλα, παρουσίασε ο καθένας το παράθυρό του. Τους ρώτησα, όμως, πώς θα μπορούσε να έρθει κάποιος στο σπίτι τους αν δεν ξέρει που είναι. Δυσκολευτήκαμε να απαντήσουμε. Όταν, όμως, τους είπα να σκεφτούν τί θα χρησιμοποιούσε η Ντόρα η Εξερευνήτρια για να βρεί το δρόμο η απάντηση ήρθε αμέσως ---> τον χάρτη! (αν δεν μπεις στον κόσμο τους δεν συννενοείσαι:).

Χάρτες, λοιπόν. Παρατηρήσαμε δύο που είχαμε στο σχολείο και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τι σημαίνουν κάποια σημαδάκια πάνω σε αυτούς αλλά και οι χρωματισμοί.

Στη συνέχεια, τους έδειξα και άλλα τέτοια σημάδια/ σύμβολα και κάναμε υποθέσεις για το τί να σημαίνουν.

                   1     2

Μπορείτε αν θέλετε να παίξετε και το παρακάτω παιχνίδι:

ag

                                                          (κλικ)

Μετά αποφασίσαμε να φτιάξουμε τον χάρτη του χωριού μας. Περιηγηθήκαμε στο Google Earth,  είδαμε πώς φαίνεται το χωριό μας από ψηλά και ξεκινήσαμε την αναπαραγωγή. Οι φωτογραφίες που είχα τραβήξει βοήθησαν τα παιδιά να θέσουν κάποια σημεία αναφοράς ώστε να σχεδιάσουν το χάρτη ευκολότερα.

IMG_0493  IMG_0494

Ειλικρινά, όταν σχεδίαζα αυτή τη δραστηριότητα δεν περίμενα οτι θα τα κατάφερναν τόσο καλά. Μπόρεσαν να βρουν πανεύκολα και σε ποιό σημείο ήταν τραβηγμένες κάποιες φωτογραφίες που πίστευα οτι θα τους δυσκόλευαν. Εάν είχα ενώσει άλλο ένα χαρτόνι θα φτιάχναμε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες.

IMG_0495

Τέλος, φτιάξαμε ατομικούς χάρτες για την γειτονιά του καθενός.

IMG_0498

 

Αυτά για σήμερα, Keep walking;)