Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Αποκριάτικα τραγούδια

       Τί μαθαίνουν, λοιπόν, τα παιδιά οτι είναι οι Απόκριες; Μια γιορτή που γινόταν από τα αρχαία χρόνια ακόμα και που σαν σκοπό είχε να αποχαιρετήσει το χειμώνα και μαζι τα κακά πνεύματα και να καλωσορίσει την άνοιξη, την αναγέννηση. Κύριο συστατικό στη γιορτη αυτή ήταν τα τραγούδια τα οποία κατα κύριο λόγο ήταν κοροϊδευτικά και αστεία (εκδοχή για τα νήπια:).
Η ελληνική παράδοση είναι πλούσια σε τέτοια τραγούδια και ενώ δεν μου αρέσει να απαγορεύω στα παιδιά να ακούνε τα σύγχρονα εποχιακά τραγούδια (π.χ Ακαντού, απόκριες με τα ζουζούνια κ.α), ωστόσο είναι και μια θαυμασια ευκαιρία να γνωρίσουν και τραγούδια του τόπου μας (ή της πόλης/ χωριού μας).
Τα πιο κλασικά είναι “ ο Χαραλάμπης”, “Πως το τρίβουν το πιπέρι” (προσαρμοσμένο για παιδιά),  “Παντρεύουνε τον κάβουρα”.
Εμείς επ’ ευκαιρία μάθαμε και άλλο ένα τραγουδάκι παραδοσιακό το οποίο δεν αναφέρεται μεν σαν αποκριάτικο, είναι όμως αστείο και αρέσει στα παιδιά.
Είναι από το CD της Δόμνας Σαμίου για παιδιά με τίτλο:
                                      
                     image     Image5
πολύ αξιόλογη δουλειά που θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε ελληνικό Νηπιαγωγείο. To ίδιο ισχύει και για το πρώτο της cd για παιδιά, την “Περπερούνα”.
                       image     mpampogria
Εκεί μπορείτε να βρείτε και το γνωστό από την τηλεόραση στα παιδιά τραγούδι: “ Μια γριά μπαμπόγρια” το οποίο είναι και αυτό αρκετά αστείο.
Μπορείτε να βρείτε τους ρυθμούς και για τα 2 κομμάτια αλλά και για όλα τα τραγούδια των CD της εδώ.

Πολλά φιλιά και Keep walking xxx :)