Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

O θεός Διόνυσος και η αρχαία Ελληνική μάσκα

Σύμφωνα με αντιλήψεις των αρχαίων, ο Διόνυσος, σαν σύμβολο της ζωής που αναγεννάται την Άνοιξη, φεύγει το χειμώνα σε χώρα μακρινή και την Άνοιξη επανέρχεται διασχίζοντας με πλοίο την θάλασσα. Το πλοίο του θεού φορτώνεται μετά σε άμαξα, για να μεταδοθεί παντού η ευετηρία (καλή χρονιά). Ο θεός που ερχόταν από την θάλασσα ήταν θεός της βλάστησης και της γονιμότητας.
Στην διάρκεια των διονυσιακών γιορτών οι οπαδοί του Διονύσου φορούσαν δέρματα ζώων, άλειφαν το πρόσωπό τους με την τρυγία (κατακάθι του κρασιού) και στεφανώνονταν με κισσό, το αειθαλές ιερό φυτό του Διόνυσου. Γενικά προσπαθούσαν να έχουν την μορφή Σατύρων που έμοιαζαν με τράγους, μια και χαρακτηριστικό των τράγων είναι η μεγάλη ροπή προς τα αφροδίσια. Στις διονυσιακές γιορτές τραγουδούσαν το «Διθύραμβο», οι μαλλιαροί σάτυροι χορευτές μεταμφιεσμένοι σε γάστρωνες: κοιλαράδες, δαιμονικές φιγούρες θα λέγαμε, έτσι όπως τους βλέπουμε στις παραστάσεις των διαφόρων αγγείων της αρχαιότητας
” (www.sporeas.gr).

Γενικά για το μύθο του θεού μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

Dionysos-mythos
όπως και να χρησιμοποιήσετε το ακόλουθο εποπτικό υλικό:

          dionysos                 dionysos1

Με βάση τα παραπάνω μπορείτε να μιλήσετε για τα αποτελέσματα της λατρείας του Διόνυσου ένα από τα οποία ήταν και η γέννηση του αρχαίου Ελληνικού θεάτρου αλλά και της μάσκας.

MASKA STHN AXRAIA ELLADA2               MASKA STHN AXRAIA ELLADA 
Επίσης μπορείτε να φτιάξετε αρχαίες ελληνικές μάσκες τις οποίες να χρησιμοποιήσετε σε δραματοποιήσεις (ένα σεντονάκι να φέρει το κάθε παιδί από το σπίτι και έτοιμα τα κοστούμια!).

maska arxaia1                     maska arxaia2

Τέλος, αν θέλετε να αποτυπώσει το κάθε παιδί το δικό του συναίσθημα επάνω στη μάσκα απλά χρησιμοποιήστε το παρακάτω βασικό σχέδιο. Κόψτε και ένα χαρτονάκι σε σχήμα μπανάνας και γυρνώντας το προς τα πάνω ή προς τα κάτω θα μπορεί να αποτυπώσει ένα στόμα χαμογελαστό ή λυπημένο επάνω στη μάσκα του.
    maska arxaia ellhnikh sketh

Αυτά για σήμερα. Πολλά φιλιά και Keep walking xxx:)