Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

computer_message6

Ο υπολογιστής είναι ένα μηχάνημα που στο Νηπιαγωγείο θα τον χρησιμοποιήσουν 4χρονα και 5χρονα παιδιά. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να φροντίσουμε να ανταποκρίνεται με κάποιο τρόπο στις ηλικίες αυτές σε ότι αφορα το λειτουργικό κομμάτι (ποντίκι, καρεκλάκια, πληκτρολόγιο).

*Και ενω αυτό για όλους θεωρείται αυτονόητο, ωστόσο δεν είναι σπάνιες εικόνες σαν και αυτές στα Νηπιαγωγεία:
image       image
Η χρήση του ποντικιού απαιτεί λεπτή κινητικότητα, κάτι που σε αυτή την ηλικία προσδοκούμε και προσπαθούμε να επιτύχουμε. Όμως σκεφτείτε πως αν για μας είναι δύσκολη η χρήση του ποντικιού,πόσο πιο δύσκολο είναι για ένα παιδί σε αυτή την ηλικία με αναπτυσσόμενη λεπτή κινητικότητα να χρησιμοποιεί ένα ποντίκι ενηλίκου. Η λύση του προβλήματος έχει κόστος που ξεκινάει από  4 ευρώ και είναι τα μίνι ποντικάκια που υπάρχουν στο εμπόριο (για τα laptop).
P1260080αυτό είναι το δικό μας
Με μόλις 4εκ. μήκος είναι ιδανικό για τα μικρά χεράκια.

* Και ας έρθουμε στο κεφάλαιο καρέκλα- τραπέζι.
  Ο κανόνας έχει ως εξής: Η κορυφή της οθόνης θα πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος ή κατω από το ύψος των ματιών του παιδιού, με την πρώτη επιλογή να είναι η ιδανικότερη. Το να κοιτάς την οθόνη προς τα πάνω
image image
προκαλεί πονοκεφάλους, πόνο στα μάτια και στο σβέρκο. 
Το σωστό ύψος είναι αυτό:
image
Επίσης, εννοείται πως και η καρέκλα την οποία χρησιμοποιούμε για τη γωνιά είναι κατάλληλη για τα παιδιά. Τα ποδαράκια ακουμπάνε κάτω στο πάτωμα και η πλάτη πίσω στην πλάτη τη καρέκλας. Άρα περιπτώσεις σαν και τις παρακάτω αποκλείονται.
image   Computers
Τραπέζι και καρέκλα πρέπει να είναι παιδικά.

* Τέλος, το πληκτρολόγιο πρέπει να έχει ελληνικά γράμματα. Συνήθως στα νηπιαγωγεία υπάρχουν τα πληκτρολόγια που τα γράμματα είναι και στα ελληνικά και στα αγγλικά. Αυτό μπερδεύει τα παιδιά πολύ. Μπορείτε, όμως, να κάνετε κάτι τέτοιο (οικονομική λύση:):
            P1100009          
Σε λευκές αυτοκόλλητες ετικέτες γράψτε τα γράμματα αφήνοντας 1εκ. απόσταση μεταξύ τους. Βάλτε πλατύ ζελοτέϊπ από πάνω για να μην χαλάνε εύκολα, κόψτε τα και κολλήστε τα πάνω στα πλήκτρα. Δεν πρόκειται να κουνηθούν από τη θέση τους για όλη τη χρονιά. Και αν κάποιο χαλάσει το αντικαθιστάτε εύκολα με τον ίδιο τρόπο.
P1260079και έτσι τα μικρά μας γράφουν μόνα τους ο,τι θέλουν χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια.

Ελπίζω να φανούν χρήσιμες οι πληροφορίες. Keep walking από μένα xxx.