Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Τοποθέτηση του Υπολογιστή στην τάξη

Παρατήρησα πως αρκετοί συνάδελφοι όταν διαμορφώνουν (ή απλά κάνουν βελτιώσεις) στην τάξη τους στην αρχή κάθε χρονιάς συνήθως τοποθετούν τον υπολογιστή κοντά στην έδρα τους, ακόμα και πάνω σ’αυτήν, για άμεση χρήση κυρίως από τους ίδιους:) ή απλά επειδή δεν ξέρουν να τον χρησιμοποιήσουν και άρα είναι άχρηστος.
Βέβαια είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια με τις επιμορφώσεις ο Υπολογιστής – “τέρας” έχει μεταμορφωθεί σε ένα πιο φιλικό εργαλείο και άρα περισσότεροι νηπιαγωγοί (κυρίως της παλιότερης γενιάς) τολμούν να τοποθετήσουν τον υπολογιστή στην τάξη σε μια ξεχωριστή γωνιά.

  • Πού θα στήσουμε τη γωνία του Υπολογιστή;
Ευτυχώς η γωνιά αυτή δεν απαιτεί γωνία δωματίου για να στηθεί χρειάζεται, όμως, ένα σημείο στον τοίχο ή σε περιπτώσεις πολύ μικρών χώρων το πίσω μέρος μιας ντουλάπας ή μιας συρταριέρας. Σε γεμικές γραμμές έχω να πω τα εξής σχετικά με την θέση του:
1) Η οθόνη θα πρέπει να ακουμπάει κάπου (για ευννόητους λόγους).
2) Τα καλώδια του υπολογιστή δεν θα πρέπει να είναι σε εμφανές σημείο. Στην εικόνα 2 όπου δείχνει τον υπολογιστή τοποθετημένο στη μέση του χώρου θα πρέπει με κάποιο τρόπο το καλώδιο (εννοείται πως θα τραβήξετε ένα καλώδιο ώς την μπρίζα, εκείνο του πολύμπριζου πάνω στο οποίο θα μπούν τα βίσματα του υπολογιστή) που φτάνει ως την μπρίζα του τοίχου να είναι καλυμένο. Ένα χαλί που θα μένει στο σημείο αυτό όλο το χρόνο θα λύσει το πρόβλημα.
σάρωση0002
Στα παραπάνω σχέδια βλέπετε δύο τάξεις που δεν είναι ολοκληρωμένες στις γωνιές τους και που είναι σχετικά μικρές. Απλά τις έφτιαξα για να σας δείξω περίπου τη θέση της Γωνιάς του Υπολογιστή.

3) Καλό είναι να μην είναι κοντά στα τραπεζάκια εργασίας και στη γωνιά των καλλιτεχνικών (ζωγραφική/κατασκευές/κόλες κ.α)
4) Από προσωπική πείρα θα σας διευκολύνει πολύ αν ο Η/Υ είναι σχετικά κοντά στην “παρεούλα”. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα προκείψουν θέματα που η γρήγορη (χωρίς να πρέπει να μετακινηθούν ιδιαίτερα τα παιδιά) πρόσβαση στο διαδίκτυο για αναζήτηση πληροφοριών θα μπορέσει να λύσει.
5) Καλό είναι να υπάρχει φώς αρκετό, αποφύγετε όμως την τοποθέτηση κοντά σε παράθυρα γιατί δημιουργούν αντανακλάσεις στην οθόνη.
Ξέρω οτι τα περισσότερα Νηπιαγωγεία στην Ελλάδα είναι της κατηγορίας “τρύπα”. Όμως λύσεις υπάρχουν. Δείτε για παράδειγμα το έπιπλο για τον Η/Υ σε αυτή την τάξη:
rdingtble

  • Τί  μπορεί να έχει η γωνία του Υπολογιστή;
Αυτή μπορεί να είναι μια γωνιά τεχνολογίας γενικά, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει:
- τον Η/Υ (κεντρική μονάδα/ πληκτρολόγιο/ποντίκι/οθόνη/ηχεία)
- τον εκτυπωτή και τον σαρωτή
- κάμερα/ μικρόφωνο
- φωτογραφική μηχανή
- θήκη με CD (προγράμματα που χρησιμοποιούν τα παιδιά).
- μολύβια και λευκές Α4
- καρτέλες με τα ονόματά τους και ό,τι αλλο θεωρούμε οτι μπορεί να χρειαστούν τα παιδιά όταν βρίσκονται στη γωνιά του υπολογιστή.

Αυτή είναι η γωνιά Υπολογιστή της δικής μου τάξης.P1120025



Αυτά τα βασικά για το σημερινό θέμα. Θα με ενδιέφερε πολύ να μου στείλετε με mail  φωτογραφίες από τη δική σας γωνιά Υπολογιστή για να τις αναρτήσω στο blog (αν θέλετε βέβαια) ή να μου γράψετε τις δικές σας εμπειρίες ή προβληματισμούς από την τάξη σας.

Keep walking παίδες! xxx